Motocross staza Borje, Turkovčina


Dužina staze: 1050 m

Površina: 14 600 m2

Površina BOX-a: 3000 m2

Minimalna širina staze: 6 m

Namjena: motocross

Održava: Moto klub Bedenica

Početak.
Početak priče o motocross stazi u Turkovčini počinje tamo negdje 2013. godine kada je jednom mladom, ambicioznom vozaču motocrossa, ujak Mario Šmitleher obećao dati jednu svoju njivu u Turkovčini na kojoj može trenirati. U planu je bilo na toj njivi napraviti malu stazu sa osnovnim elementima i koja bi služila za održavanje forme. Ideja je postojala, ali nije bilo financija da se krene. S vremenom je ta priča došla do svakog u okolici tko ima motor i volju, ali nema prostor za vožnju, jer stazu u Sv. I. Zelini, nažalost, zarasta grmlje. Ti dečki su se priključili projektu, donirano je još zapuštenog zemljišta, sve je očišćeno od grmlja te je iscrtana staza koja maksimalno iskorištava raspoloživu površinu.Na proljeće 2015. počelo se s prvim radovima. Sistemom "svaki po 100 kuna" prikupljeno je nešto novaca, prikupljen je materijal koji nam je trebao i krenulo je. Odlučili smo polako raditi koliko će nam financije dozvoljavati, pa makar to trajalo i godinama. Srećom, našu volju, ali i potencijal buduće staze prepoznala je Općina Bedenica te je plaćanjem bagera uvelike pomogla da radovi krenu bržim tempom, ali i da se priča o stazi počne razvijati. Jer ubrzo su se uključile i druge tvrtke s područja općine i okolice, bilo donacijom materijala, bilo plaćanjem bagera, a posebno valja istaknuti "GRAĐ PROM" koji nam je besplatno ustupio svoj bager i omogućio da radovi idu dalje. Radilo se svakodnevno, ponekad i sa 2 bagera na stazi .
Na raspolaganju smo imali oko 14.500 m2 zemljišta: puno, ali premalo da se napravi motocross staza prema standardima, stoga smo se kod izrade uglavnom držali pravilnika za supercross staze koji propisuje HMS. Rezultat svega je staza ukupne dužine 1050 m, minimalne širine 6 m, sa 8 skokova, sa dužim, brzim dionicama i zatvorenijim, tehničkim dijelom. Zbog manjka vremena pred otvorenje, neki elementi još nisu dovršeni, ali biti će u skorije vrijeme. Otvorenje staze.
Da se na neki način odužimo svima koji su pomogli u stvaranju staze, ali i da javnosti prezentiramo ovaj projekt, staza je otvorena 20.09.2015. uz promotivne utrke i feštu. Ujedno kao i skupljanje iskustva za buduće organizacije. S obzirom da smo svi redom samo ljubitelji motocrossa, bez ikakvog iskustva u organiziranju bilo čega, bilo je propusta, ali na kraju je sve ispalo i više nego dobro. Mnogi su se složili da je to bio najveći sportski događaj na području Bedenice. Pohvale su stizale od svih prisutnih, pa i od delegata Hrvatskog motociklističkog saveza, gospodina Mioča. Dojam je da bi se mnogi organizatori utrka za Prvenstvo Hrvatske mogli ugledati na nas.

Sadašnjost i budućnost.
Za razliku od velikog broja staza u Hrvatskoj, staza u Turkovčini nakon otvorenja ne zjapi prazna i zapuštena. Zbog staze u blizini, mnogi su kupili motor i počeli marljivo trenirati. Posebno veseli što među njima ima i juniora, na motorima od 85 ccm. Iz tog razloga osnovan je "Moto klub Bedenica" čiji cilj će biti okupljanje starijih vozača te podučavanje manjih i početnika, ali i promocija motocrossa kao sporta.Staza se redovito održava te je prepoznata od strane najboljih hrvatskih vozača. Tu su trenirali Hrvoje Karas (prvak PH 2013. u klasi MX Open), Matija Kelava (prvak PH 2015. u klasi MX2), Nikola Hranić (prvak PH 2015. u klasi MX85), Filip Vragotuk (prvak PH 2015. u klasi B250) i mnogi drugi vrhunski vozači iz Hrvatske, ali i inozemstva. Na stazi redovito trenira "Valvoline MX team Šipek" pod vodstvom legendarnog Nenada Šipeka, a u nekoliko navrata na stazi je bila MX akademija, škola motocrossa koju vodi Miljenko Pernar. Prilog o MX akademiji za emisiju Shift koja se prikazuje na Sportskoj televiziji sniman je upravo na stazi Borje. U vrlo kratkom vremenu, staza je stekla veliku popularnost i zahvaljujući MX stazi, za Bedenicu i malu Turkovčinu čulo se diljem Hrvatske.U 2016. staza u Turkovčini ulazi u program Prvenstva Zagorja s dvije utrke u motocrossu i mopedcrossu.


Lokacija staze BEDENICA: https://goo.gl/maps/eMNjPtvtXTz