utorak, 23. kolovoza 2016.

PZ2016 - NAJAVA Kebel 28.8.2016!

Utrkom u Keblu, u nedjelju 28.8.2016 s početkom u 12:00 sati, nastavlja se Prvenstvo Zagorja u off-road disciplinama. U Keblu se voze autocross i mopedcross koji se boduju za prvenstvo, te utrke biciklcrossa i motocross-a koje se ne boduju, ali nisu zato ništa manje zanimljive. Ako ih se skupi dovoljan broj na startu, za prvenstvo će se voziti i bodovati i utrka buggya.

Posebno će napeto biti u autocrossu "No Limit" jer je ovo zadnja utrka sezone i odlučuje se o prvaku. Vodećeg Ivicu Tuđu i drugog Miroslava Groša dijeli samo 1 bod! Tuđa ima 138 bodova, a Groš 137. Ostali više nemaju ni teoretske šanse za osvajanje prvenstva jer već treći Ivica Mikulec zaostaje 55 bodova za Tuđom.
Teško je predvidjeti kako će se stvari razvijati. S jedne strane imamo domaćina Groša u P-106 sa zadnjim pogonom i motorom od 3000ccm iz Peugeota P-605 ugrađenim u prtljažnik, 6 cilindara, 24v i snagom od 147kW (200 KS) sa proširenim zadnjim krajem i predimenzioniranim gumama kojem više odgovara blatna i mokra podloga, a s druge strane imamo Tuđu iz Zlatar Bistrice u P-306 s motorom iz P-406, 2000ccm, 4 cilindra, 150 konja i prednjim pogonom kome pak više odgovara suha podloga.


Na prošloj utrci u Keblu je Groš imao problema s lamelom kuplunga i još nešto oko šasije, a nije to uspio složiti ni do Lobora pa predviđamo neprospavane noći prije trke. Tuđi više odgovara suha podloga, a vidjeli smo u prošlim utrkama da zna imati problema s prednjim gumama tako da će sve biti neizvjesno do samog kraja!
Iako nema šanse za prvenstvo, ne smijemo otpisati niti Mikuleca u P-205 jer se njegov zaostatak u bodovima temelji samo na tome da nije vozio jednu trku. Vidjeti ćemo hoće li pustiti Tuđu i Groša da se međusobno raskusuraju ili će i njemu proraditi adrenalin pa će krenuti na pobjedu u ovoj trci. Inače, ni Mikulec nema "normalan" auto: motor od 1900ccm sa 158 KS prebačen je u prtljažnik pa auto ima zadnji pogon, a kao šlag na torti je posebni prijenos kojim se uz upravljanje prednjim kotačima u određenom postotku skreće i zadnjima...

U klasi do 1800ccm je malo manje neizvjesno, ali i dalje su 3 vozača u igri za prvo mjesto. Prvi je Miroslav Ban sa 147 bodova, drugi Miroslav Groš sa 114, a treći Davor Cvek sa 101.


Možemo očekivati potvrdu naslova za Bana, ali gledano samo na ovu utrku, biti će zanimljivo vidjeti kako će odvoziti Cvek koji je puno opasniji i konkurentniji od kad se iz Swifta prebacio u Hondu.

U mopedima su još 3 utrke do kraja, ukupno je u igri 150 bodova pa je teško prognozirati bilo što. Za sad su na vrhu Matija Duž sa 149 bodova, drugi je prošlogodišnji prvak Gabrijel Majdak sa 142 boda, treći Karlo Trčak sa 133 boda, četvrta Aleksandra Brumnjak sa 118 bodova i peti je Luka Pribanić sa 81 bodom.


Čini se da će se prvak odlučivati među prvom trojicom, dok Aleksandra i Luka imaju neke teoretske šanse, ali dosta manje.

Kebljani imaju tendenciju da organiziraju i utrke motocrossa za prvenstvo, zato su zadnji put i napravili proširenje staze na brdo. Planovi su im dalje proširenje i uređivanje motocross dijela, ali dok se to ne realizira do kraja, ostajemo u formi Dirt Track, ali s više motocross elemenata. Dodatak 24.8.2016: motocross će se voziti u 4 klase - Amater MX2, Amater MX Open, Pro MX2 i Pro MX Open.


U Keblu se inače voze i buggy, ali je teško predvidjeti hoće li se netko od njih pojaviti na startu. Slično je i s biciklcrossom koji se ovih godina vozio i to u čak dvije klase, ali niti za njih ne možemo znati do samog dana utrke.

Dodatak 24.8.2016: A za kraj naravno ženska autocross utrka!

Kao i obično, u Keblu je ovo nacionalni praznik, osigurana je ponuda jela, pića i zabave za sve od ranog jutra pa do kasne večeri!

Trenutni NESLUŽBENI poredak možete vidjeti na donjem linku:
(trenutno su sređeni samo rezultati za Autocross i Moped!!!)