petak, 24. lipnja 2022.

Prvenstvo Zagorja 2021 - osvrt na sezonu

S obzirom da je 2021 g. bila takva kakva je bila, s mnogo ograničenja za sve nas, ovaj tekst je čekao bolja vremena i konkretnije informacije za objavu. Bolja vremena su možda došla, pa možemo objaviti kratki osvrt na "sezonu" 2021. Namjerno smo riječ "sezona" stavili pod navodnike jer je sve bilo nekako na silu, svaki organizator je svoju utrku organizirao kako se otvorio neki slobodni termin, ovisan o parametrima na koje nije bilo moguće previše utjecati.

Za razliku od prošle 2020. g., kad su održane samo dvije utrke, ove sezone je ipak bilo nešto bolje. I dalje su na snazi bila razna ograničenja zbog mjera radi korone, ali ipak je odvoženo više utrka. Održane su obje utrke u Keblu i Bedenici, a po jedna u Bedekovčini, Loboru i Breznici. Neslužbeni kalendar utrka je objavljen na proljeće, međutim, na kraju su termini ipak ovisili o trenutnoj situaciji pa se utrke nisu mogle najavljivati predugo unaprijed, nego se uglavnom za sve saznalo par dana prije.

Vozača je bilo nešto manje nego prošlih godina. Slovenci su morali imati potvrde o covidu da bi uopće mogli prijeći granicu.

Novost od ove godine je uvođenje dvije nove klase u motocrossu, Amater B MX2 i Amater B MX Open, koje su se smjestile između "običnih" amatera i Pro klase. Po meni dobra odluka jer je klasa bila dobro popunjena od vozača koji su prerasli amatere, a ipak nisu dorasli Pro klasama. Zbog tih dodatnih klasa, utrke u Keblu i Loboru su podijeljene na dva dana. U subotu su se vozile utrke autocrossa, a motocross u nedjelju. Quadova ove godine nije bilo, što je šteta, ali i do sad ih je uvijek bilo baš brojčano "na knap" za organiziranje utrke.

Završnog proglašenja pobjednika niti dodjele nagrada nije bilo zbog ograničenja okupljanja. Sve u svemu, i u ovakvim okolnostima, održan je kontinuitet prvenstva!